Cyber risico
We worden dagelijks geconfronteerd met berichten over cyberrisico’s. Maar wat zijn dit nu eigenlijk en wat betekent dit voor jou?
Wij vinden het belangrijk om je te informeren over deze risico’s en wat dit wellicht voor je bedrijfsvoering kan betekenen wanneer je wordt getroffen door een dergelijk incident.
Om een indruk te geven dat het werkelijk iedereen kan overkomen, kun je via onderstaande link een filmpje starten en bekijken.
https://www.youtube.com/watch?v=waseQELrN-4&ab_channel=RTLNieuws
AANZIENLIJKE SCHADE VOOR HET MKB
Cijfers wijzen uit dat ruim 50% van alle cyberaanvallen op het midden- en kleinbedrijf gericht zijn.
Zo’n 22% van de mkb-ondernemers is het afgelopen jaar het doelwit geweest van cyberaanvallen.
Dat zijn serieuze getallen. Kortom, erken dat er cyberrisico’s zijn en neem het serieus.
VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN
Wat kun je doen?…enkele praktische tips en kijk vooral naar de bijgevoegde checklist.
- Gebruik wachtzinnen, in plaats van wachtwoorden. Een wachtzin is hetzelfde als een wachtwoord, maar dan in de vorm van een zin. Hoe meer tekens/karakters een wachtwoord heeft, hoe lastiger deze te kraken is. Bovendien zijn zinnen eenvoudiger te onthouden. Een voorbeeld van een wachtzin is: Mijn leeftijd is nu 38 jaar oud. (32 tekens inclusief spaties en punt)
- Installeer regelmatig software-updates. Is er een software-update beschikbaar? Installeer deze dan direct. Door gaten in de oude software is het voor internetcriminelen soms makkelijk toe te slaan.
- Klik niet zomaar op vreemde links. Virussen worden vaak verspreid door middel van links. Ontvang je ongewenste e-mail met een link daarin? Open de link dan niet en verwijder de e-mail. Open nooit onbekende bijlagen.
- Zorg dat medewerkers deelgenoot worden van jullie aanpak en leg duidelijk uit waarom er maatregelen worden genomen.
CHECKLIST
- Maak een noodplan. Met behulp van dit noodplan (ook wel incident- en of crisisplan genoemd) kun je snel schakelen.
- Installeer goede anti virus software en firewalls.
- Zorg dat alle software up tot date is.
- Maak een wachtwoordbeleid en stel een wachtwoord protocol op.
- Investeer in goede back-up faciliteiten.
- Test met het terugzetten van deze back-ups.
- Inventariseer welke apparatuur deel uit maken van de systemen.
- Versleutel (encrypt) deze apparaten.
- Pas multiple factor authenticatie toe. Dit betekent; naast het aanmelden met een wachtwoord, zal er nog een verificatiecode nodig zijn om definitief in te kunnen loggen.
- Wees voorzichtig met email en het versturen van vertrouwelijke informatie. Beveilig gevoelige informatie voordat dit via email verzonden wordt.
Meer informatie?
Samen met een gespecialiseerd bedrijf uit de regio, genaamd IntegriPro, willen we je graag adviseren wat je kunt doen om cyberincidenten te voorkomen en/of de schade ervan zoveel mogelijk te beperken.
We hebben hier een korte samenvatting voor je gemaakt. Maar Cyber omvat zoveel dat er daarnaast een scan beschikbaar is voor onze klanten om inzichtelijk te krijgen in hoeverre jullie bedrijf “cyber proof” is. Daarnaast is er een mogelijkheid voor een passende verzekering.